< terug

Bang voor val

1 Uw situatie

Angst voor vallen is niet onterecht. Vallen is onder 65-plussers een veelvoorkomend probleem. Eén op de drie ouderen die thuis wonen valt minstens éénmaal per jaar. Per jaar komen meer dan 240.000 mensen op de Spoed Eisende Hulp terecht omdat ze gevallen zijn. 80% daarvan is in huis gevallen. Uitglijden in de badkamer komt veel voor omdat een natte vloer glad is. Daar komt bij dat mensen die een bril dragen deze bijna altijd afzetten in de badkamer. Hoe eerder u de gevaren aanpakt, hoe sneller het risico op vallen vermindert.

2 Oplossing

Maak de badkamer zo veilig mogelijk door het risico op struikelen te verminderen. Ga na waar u vaak steun zoekt en hoeveel gewicht dit kan dragen. Een wastafel of douchestang worden vaak intuïtief vastgepakt bij een val maar komen dan regelmatig van de muur. De bevestiging van een wastafel en gewone douchestang is niet geschikt voor de hoge belasting die optreedt tijdens een val.

  • Verwijder alle obstakels zoals kleden en maak zoveel mogelijk ruimte om te wenden en keren.
  • Neem maatregelen om de vloer stroef te maken, bijvoorbeeld met antislip stickers of tegels.
  • Plaats handgrepen bij bad, douche en toilet.
  • Gebruik een douchezitje, douchekruk of -stoel om stabiel te zitten onder de douche.
  • Plaats lange horizontale wandbeugels om als steun te dienen tijdens het lopen.

3 Opletten bij plaatsen

Zorg voor contrast als u minder goed ziet. Een witte handgreep geplaatst op een witte muur ziet u niet goed als u uw bril niet op hebt. Plaats daarom hulpmiddelen in een contrasterende kleur.

Inspiratie

Vind een verkooppunt bij u in de buurt


Postcode/woonplaats
Kies een afstand
Kies een soort
Showroom
Montage
Webshop
 

Resultaten